woensdag 25 december 2013

Our passage through India; The Diwali dilemma

Het is vandaag de laatste dag van Diwali, Indisch nieuwjaar. En dan valt zelfs hier, het leven stil. Voor even toch... en enkel in de voormiddag volgens de chauffeur. En dat is zelfs zo in de slums zo blijkt. Het is er tegen alle verwachtingen in eerder gezellig dan vuil. Mensen slenteren vrolijk en opgekleed door de smalle straten of zwaaien vanuit hun glimmende huisjes en wensen ons "Happy Diwali". Wanneer we uitgenodigd worden om "Black Berry" juice te drinken slaat het moreel dilemma ons rond het hart. Een ton gastvrijheid verpakt in een glas water uit de slums. Liever "misschien ziek" dan "zeker ondankbaar" delen we een fris, licht zoet drankje met de vrouw terwijl ze trots vertelt over haar zonen die op de Engelse school zitten.

Diwali zou worden afgesloten aan "The gateway of India". Dus wij, opgefrist en monter klaar om af te tellen naar het nieuwe jaar de taxi in. Het bleek een gezellige bijeenkomst waar we na een bezoek aan het Taj Mahal hotel een vrouw ontmoeten die ons bloemen aan de pols bindt. Een traditie op deze dag zo zou het. Erna komt, zoals enigszins verwacht dan toch de vraag om iets kleins. Maar daar zijn we sinds kort, met aalmoezen in de aanslag handig in geworden of dat dachten we. Met de glimlach weigert ze het geld en vraagt ze of we melk met haar willen gaan kopen voor de wolk van een baby die op haar schouder slaapt. De licht naïeve wereldredder in ons wordt wakker en zegt toe. Onderweg wordt de vermoedelijke scam geanalyseerd... eens daar bevestigd. In snel tempo wordt er ter waarde van zo'n vlotte 26 aalmoezen rijst en melkpoeder gekocht, verpakt in haar eigen milieuvriendelijke herbruikbare winkeltas, toevallig aldaar aanwezig. Maar liever in zo'n zak gezet dan wreed of gierig voorzien we het kleine Indiertje van spijs en drank voor de komende X dagen.

Doorspoelen met het dagelijks glazen boke in Le Pain Quotidient dan maar. Het wordt een van die betere gesprekken, hard, open en ontnuchterend. Over de (bedel) maffia en hun wurgende greep op de zovele zwakken in India. Maar gelukkig ook afgewisseld met van die quotes als, "al meer geld opgedaan aan melk als aan sigaretten dees vakantie". In het naar buiten gaan vraagt een bedelend kindje om eten... ze weet een winkel op de hoek.

Geen opmerkingen: